top of page

Respiratuar Sinsityal Virus (Solunum sinsityal virüsü (RSV))

Sevgili okuyucularım, son dönemde üst solunum yolu enfeksiyonu olarak adı oldukça fazla duyulan Respiratuar Sinsityal Virus’ü nedir, nasıl bulaşır, semptomları nelerdir, tedavide hangi ajanlar kullanılır ve korunmak için ne yapmalıyız sorularını cevaplıyorum.


Solunum Sinsityal Virüsü (RSV) Nedir ve Nasıl Bulaşır?


Solunum sinsityal virüsü (RSV), her yaştan insanda solunum yolu hastalığına neden olabilen yaygın agresif bir virüstür. RSV, yalnızca Amerika Birleşik Devletleri'nde her yıl tahmini 3 milyon vaka ile bir yaşın üzerindeki çocuk yatışlarının önde gelen nedenlerinden biridir. İnsandan insan kolayca yayılır bu nedenle bebeklerde, küçük çocuklarda ve yaşlı erişkinlerde bulaş oranları yüksek seyretmektedir.


Küçük çocuklarda hastaneye yatışların önde gelen nedenlerinden biri olan solunum sinsityal virüsü, çocuklarda alt solunum yolu enfeksiyonlarının en sık nedenlerinden biridir ve ayrıca bronşiolit ve zatürree gibi ciddi komplikasyonlara da yol açabilmektedir. Ayrıca astım gibi kronik hastalıkları tetikleyebilir.


Bebeklerde ve bağışıklık sistemi zayıflamış erişkinlerde ciddi solunum yolu hastalıklarına neden olmaktadır. Bu nedenle RSV enfeksiyonunun semptomlarının farkında olmak ve tıbbi tedaviye ne zaman başlanması gerektiğini bilmek önemlidir.


RSV, enfekte bir kişiyle doğrudan temas yoluyla veya kontamine yüzeyler veya nesnelerle temas yoluyla yayılır. Hasta bir kişi öksürdüğünde veya hapşırdığında havadaki damlacıklar yoluyla da yayılabilir, bu nedenle bulaşmayı önlemek için iyi hijyen alışkanlıkları uygulamak önemlidir.


RSV Enfeksiyonunun Belirtileri Nedir?


RSV'nin yaygın semptomlarından bazıları öksürük, hırıltı, nefes almada zorluk, ateş, burun akıntısı ve boğaz ağrısını içerir. Bu semptomlar hastalara göre değişkenlik gösterir, hafiften şiddetliye kadar farklı şekilde seyretmektedir. Şiddetli vakalarda zatürree veya bronşiolite de yol açabilir. Çocuğunuzda RSV enfeksiyonu olabileceğinden şüpheleniyorsanız, hemen tıbbi yardım almanız önemlidir. Erken teşhis ve tedavi, semptomların şiddetini azaltmaya ve daha fazla komplikasyon gelişmesini önlemeye yardımcı olabilir.


Kimler RSV Enfeksiyonu Riski Altındadır ve Nasıl Önlenebilir?


Solunum sinsityal virüsü (RSV), her yaştan insanı etkileyen yaygın bir virüstür, ancak özellikle küçük çocuklar ve yaşlı yetişkinler için tehlikeli olabilir. RSV nin neden olduğu akciğer enfeksiyonu açısından en riskli grup ise erken doğan (özellikle de 32. haftadan önce doğan) prematüre bebeklerdir.


Kendinizi ve sevdiklerinizi RSV'den korumanın en iyi yolu, ellerinizi sık sık yıkamak ve yakın temastan kaçınmaktır.


Solunum Sinsityal Virüsünün Tedavisi


Günümüzde RSV ye spesifik tedavi bulunmamaktadır. Solunum sinsityal virüsünün tedavisinde semptomatik tedavi uyguluyoruz. İstirahat, sıvı replasmanı ve ateş düşürücüler önerilmektedir. Hastaların durumuna göre ayaktan veya yatarak tedavi verilmektedir.


Ölüm oranları çok yüksek olmasa da hastaneye yatış ve yoğun bakıma yatışları önlenmesi gereklidir. Bunun için RSV ye karşı üretilmiş antikor kullandığımız seçeneklerden biridir. Palivizumab olarak adlandırılan bu antikor RSV yi yok etmek için kullanılmaktadır. Bu tedavi sadece yenidoğan uzmanlarının onayı ile verilmektedir. Dünyada RSV ye karşı kullanılan tek ilaç olan palivizumab, hastalığın ağır geçirilmesini önlemekte ve hastane yatışlarını ciddi oranda azaltmaktadır.


Solunum Sinsityal Virüsü Aşısı


Aşılama, RSV'ye karşı korunmanın en iyi örneği, ancak ne yazık ki şu anda bunu önlemek için lisanslı bir aşı bulunamıyor. Bununla birlikte, potansiyel RSV aşılarına yönelik araştırmalar, umut verici sonuçlarla devam etmektedir.



bottom of page