Kasık Biti - Yengeç Biti
top of page

Kasık Biti - Yengeç Biti

Kasık biti nedir?

Kasık biti (yengeç biti olarak da adlandırılır), genellikle insanların kasık veya genital bölgesinde yaşayan küçük parazitlerdir.

Ayrıca bacaklar, koltuk altı, bıyık, sakal, kaş veya kirpik gibi diğer kaba vücut kıllarında da bulunurlar. Çocuklarda kasık biti, cinsel maruziyet veya istismarın bir işareti olabilir.

Kasık biti bir parazittir ve hayatta kalmak için insan kanıyla beslenmeleri gerekir.


İnsanlar üzerinde yaşayan üç bit türünden biridir. Diğer iki tür ise baş biti ve vücut bitidir . Her bit türü farklıdır ve bir türe sahip olmanız, başka bir türe sahip olacağınız anlamına gelmez.


Kasık biti nasıl bulaşır?

Kasık biti, zıplayamadıkları veya uçamadıkları için emekleyerek hareket ederler.

Genellikle cinsel temas yoluyla yayılırlar. Bazen kasık biti olan bir kişiyle fiziksel temas veya kasık biti olan bir kişinin kullandığı giysiler, yataklar, yatak çarşafları veya havlular ile temas yoluyla yayılabilirler. Hayvanlardan kasık biti bulaşmaz.


Kasık biti için kimler risk altındadır?

Esas olarak cinsel temas yoluyla yayıldıkları için kasık biti en çok yetişkinlerde görülür.


Kasık biti belirtileri nelerdir?

Kasık bitinin en sık görülen belirtisi genital bölgede yoğun kaşıntıdır. Ayrıca sirkeler (bit yumurtaları) veya sürünen bitler de görebilirsiniz.


Kasık biti nasıl anlaşılır?

Kasık biti teşhisi genellikle bir bit veya sirke görmekten gelir. Ancak bitleri ve sirkeleri bulmak zor olabilir çünkü sadece birkaç tane mevcut olabilir.

Birden fazla kıla yapışabilirler. Baş ve vücut bitleri kadar hızlı hareket etmezler. Bazen bitleri veya sirkeleri görmek için bir büyüteç gerekebilir.

Kasık biti olan kişiler de cinsel yolla bulaşan diğer hastalıklar açısından kontrol edilmeli ve cinsel partnerleri de kasık biti açısından kontrol edilmelidir.


Kasık biti nasıl tedavi edilir?

Kasık biti için ana tedavi bit öldürücü bir losyondur.

Bazen permetrin içeren bir losyon veya piretrin ve piperonil bütoksit içeren bir köpük kullanılır. Bu ürünler reçetesiz olarakta satılmaktadır. Talimatlara göre kullandığınızda güvenli ve etkilidirler. Genellikle bu tedavi yöntemiyle bitlerden kurtulur.

Ayrıca kıyafetlerinizi, nevresimlerinizi ve havlularınızı yüksek derecede su ile yıkamalısınız.



bottom of page