Bu yazımızda dünyada cinsel yolla bulaşan en yaygın hastalıklarından biri olan Human Papilloma (HPV) virüsününü kaleme alacağım.
HPV virüsü, Ciltte ve mukozalarda kendini göstererek karşımıza çıkmaktadır. HPV bulaşı için cinsel ilişki şart değildir, ancak en sık görülen bulaş yolu cinsel ilişkidir. Temasla ve cinsel yolla da bulaştığı için ağız, boğaz, genital bölge ve anal bölgeyi etkileyebilmektedir.
Kişilerde oldukça yaygın görülen bu virüs çoğu kişide hafif seyretmektedir ancak, bağışıklık sistemi düşkün kişilerde daha çok hastalığa neden olmaktadır.
HPV Nasıl Bulaşır?
Genital bölgelerin teması,
Anal, vajinal veya oral seks,
Genital bölge ile temas etmiş eşyaların ortak kullanımı
Günümüzde HPV’nin ikiyüz'den fazla tipi bulunmaktadır, bu tipler kanser yapma potansiyellerine göre yüksek riskli (high risk) ve düşük riskli (low risk) olarak sınıflandırılmaktadır.
Yüksek riskli HPV tipleri kadınlarda rahim ağzı kanserine (serviks) neden olurken erkeklerde isepenis kanserine neden olmaktadır.
Düşük riskli HPV tipleri ise genital siğillere neden olduğu görülmüştür.
Yüksek Riskli HPV ve Düşük Riskli HPV tipleri ise sırayla:
HPV 16, HPV 18, HPV 31, HPV 33, HPV 45, HPV 52, HPV 58
HPV 6, HPV 11
Şeklindedir.
Türkiye'de en yaygın görülen HPV tipleri HVP 16 ve HPV 18 ‘dir. Ayrıca bu tipler rahim ağzı – penis kanserine en sık neden olan HPV tipleridir.
Rahim ağzı kanseri olgularının %50 si HPV 16, %20 si ise HPV 18 ile ilişkilidir.
HPV Virüsü Hangi Hastalıklara Neden Olur
Rahim ağzı kanseri
Rahim ağzı kanseri öncüsü hastalıklar (CIN1, CIN2, CIN3)
Dış genital bölgede siğiller (warts)
Vajina kanseri
Dış genital bölge kanseri (vulva kanseri)
Anüs kanseri
Gırtlak kanseri ve ses tellerinde siğiller
Ağızda siğiller
Erkekte penis kanseri
Gibi hastalıklara sebep olmaktadır.
HPV Virüsünün Tedavisi Var mı?
HPV’ye spesifik bir antiviral tedavi bulunmamaktadır. Bu enfeksiyon HPV enfekte kişilerin %90’ında 2-3 yıl içerisinde gerilemektedir. Bu süreçte hastalarda bulunan siğiller kriyoterapi ile yakılabilir veya cerrahi eksizyon ila çıkarılabilir. Ancak unutulmamalıdır ki bu tedaviler kür tedavileri değildir. Çünkü HPV hücre içerisinde bekleme halinde kalmaktadır, bağışıklık sisteminizin zayıflamasıyla beraber tekrar siğiller çıkabilir.
Hiçbir belirtinizin olmamasına rağmen HPV enfeksiyonu taşıyor olabilirsiniz. Bu nedenle özellikle kadınların mutlaka smear testlerini düzenli olarak yaptırmaları gerekmektedir.
Son olarak belirtmek isterim ki eğer HPV tipiniz yüksek riskli ise mutlaka kontrollerinize zamanında gitmeniz ve smear testinizi yaptırmanızı öneriyorum..
Sağlıcakla kalın...